The Hundred Foot Journey sau Madame Mallory si micul bucatar indian

10.12.2014 00:00

Penru ca blog-ul este ocupat cu evolutia proiectului culinar "Flavia si Gordon", m-am hotarat sa scriu aici:

THE HUNDRED FOOT JOURNEY

CARTE VERSUS FILM SAU FILM VERSUS CARTE

 Tare mi-aș dori ca această postare să fie una pe un ton prietenesc , fără prea multe perdele trase sau menajamente caci fiecare dintre noi avem propriile păreri, de aceea , îmi permit, să mi.o exprim în mod elegant dar liber fără a-i peria pe cei care iubesc filmul , ori fe cei care adoră scriitura. 
 Nu sunt critic de film, nu sunt niciun fel de critic, ci un simplu spectator aflat în conul lui de umbră care a vizualizat filmul de trei ori și a citit cartea pe nerăsuflate, simțind cât este de greu să o lași din mână. 
 Madame Mallory și micul bucătar indian transpus în Război în bucătărie a devansat cu mult preferatul de până acum în materie de filme în domeniu și anume "Julie &Julia", și nu mai are mult până să devanseze, în materie de literatură "Inferno" a lui Dan Brown care ocupă locul fruntaș. 
 Veți spune, și aveți dreptate, că cele două opere literare nu aprtin aceluiași gen de literatura și nu cum, una să devanseze o alta atât timp cât sunt în sfere diferite. Nu voi dezbate această problemă, voi trece direct la opiniele conturate în urma analizei și compararii cărții și a filmului 
 Încep cu cincuzia de această dată .Ciudat nu? 
 Niciodată filmul nu are legătură mai mult de 50% cu cartea, și în acest caz cred eu, filmul nu are nici 30% legătură cu cartea din moment ce nici personjele nici firul poveștii pionului principal, Hassan, care este, de fapt micul bucătar indian, nu sunt respectate.
    În carte aventura lui Hassan este strâns legată de cea a tatălui, a fraților, a unchiului și a mătușii precum și a bunicii răpuse de o demență demoralizatoare. În film Hassan este însoțit doar de către tată și de catre frați. 
 În carte aventura se petrece în orașul fracez Lion, filmul specifică Saint Antonie. Filmul o înfățișează pe Margret încă de la început, cartea specifică clar faptul că, ea apare mult după ce familia se stabilește în oras. Povestea de dragoste, scrisă, dintre cei doi consumându-se încă înainte ca Hassan să plece la Paris, iar cea ilustrată dupa revenirea lui acasă. 
 Casa cumparata în film,, un fost restaurant, de fapt era o frumoasă moșie care nu avea nicio legătură cu domeniul culinar, pe care ei, indienii gălăgioși o transformaseră într-un restaurant unde Hassan învață să gătească opus a ceea ce ni se ilustrează, si  anume faptul că micul indian era extrem de priceput în ale artei culinare
 Porumbelul cu sos de trufe pe care baiatul i-l prezintă doamnei Mallory în film este inexistent în carte, perioada de școlarizare la "Le Saule Pleureur "este de ani de zile nu de 6 luni cum ni se arată, incendiul de la "Maison Mumbai", provocat în ecranizare de către Jean Pierre, chef-ul lui Mallory de cuisine, este inexistent , în carte subliniindu-se accidentul cauzat de însăși doamna, care apropos în film e patron de restaurant, în carte este un chef bucatr iscusit, datorita faptului că Abbs Haji, tatăl lui Hassan, pusese la cale taierea salciei plângătoare, emblemă a restaurantului, din nou, fiind total absenaa în film. Hassan apare ars la ambele mâini când de fapt arsurile le avea pe coapse, mâinile nefiindu-i atinse. 
 Madame de Mallory, în film, Gertrude Mallory în carte, are trei stel Michelin nu două cum arată filmul, Hassan neavând chiar nimiciun amestec în primirea celei de-a treia stea cum înfățișează filmul la final. 
Abbs și Gretrude nu au niciodata nicun fel de apropiere fizică sau emoțional, finalul nu este cel fericit din film, indianul murind înecat cu un copan de pui, Mallory în urma unei pneumonii cauzata de lunga peioada de spitalizare pentru a recupera un picior rupt in urma alunecarii pe scarile care duceau inspre apartamentul ei de la manasrda.
 Jean Pierre nu este aruncat afară din restaurant, ba , dimpotrivă, i se lasă acesta moștenire după decesul maitressei 
 "Le Chien Mechant”, restaurantul odata ucenicului , aflat in Paris, despre care nu se pomenste in carte,, renumitul, chef Hassan Haji primește cea de-a treia stea Michelin datorită faptului că se hotărâse să nu mai copieze niciun fel de rețetă greoaie, ci să gătească extrem de simplu, mai excat sa dea o notă persoanala preparatelor pe care angajații lui i le propuseseră că fiind cele mai populare din zonele lor de baștină. 
 Margret nu are , până în final , niciun fel de relație amoroasă de lungă durată cu băiatul Indian, nu rămân împreună până la adânci bătrâneți, cartea terminadu-se oarecum în coadă de peste, cu aceast mutându-se la Paris, divorțată fiind de un bărbat ce se dovedește a fi "o bruta”, cu doi copii și angajată sous chef de către unul dintre prietenii lui Hassan, în casa acestuia, plănuind împreună cu Mehtab ( sora lui Hassan), petrecerea acestuia pentru cele trei stele primate. 
 De Paul Verdun, cel care îl propulsează pe Hassan chiar și după moartea lui ( a lui Paul), un chef foarte cunoscut și apreciat în Franța, care , pare a se sinucide odată cu aflarea punctajului scăzut pe care Ghidul Michelin i-l dăduse în acel an ( cinci puncte în minus), în film nu se pomenește absolute nimic, la fel cum nu se amintește de micul restaurant Indian "Madras”, în fața căruia Hassan resimte dorul extreme de mamă și de casă, acest fapt fiind înfățișat în film, în bucătăria restaurantului de la care Hassan pleacă înspre Lion, când un subaltern se prezintă cu o caserolă de mâncare cu specific Indian gătită de către soția sa. 
 Asemănări sunt extreme de puține, spre exemplu, modul în care mama lui Hassan moare în incendiu din India sau faptul că madame Mallory este piatra temeliei carierei lui precum si numele restaurantelor celor doi ( Maison Mumbay si Le  Saule Pleureur)
 Îmi dau seama că într-un film trebuie extrase punctele principale ale unei cărți, dar măcar firul epic și numele personajelor puteau fi păstrate! 
 Citiți, deci, cartea, vizionați filmul și trageți concluzii! Ceea ce vă pot garanta, este faptul că, veți rămâne cu foarte multe și că se va dovedi a fi o experiență!!!!